Choroby związane z niedrożnością jelit to coraz częstsza przypadłość Polaków, nie wspominając już o zaparciach, które potrafią uprzykrzyć życie, a zdarzają się bardzo często. Niezdrowe, przetworzone jedzenie, cukry proste i spore ilości mięsa, mamy głównych winowajców. Taka dieta sprawia, że w jelitach odkładają się resztki jedzenia, które czasem zaczynają gnić. To z kolei prowadzi to nieprzyjemnych konsekwencji. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że jedno z naszych rodzimych warzyw działa cuda. Jak wykorzystać je w codziennej diecie?
Świadomość konsumentów rośnie. Wiemy, że to, co jemy, przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Chcemy sięgać po produkty, które nie tylko smakują, ale także przyczyniają się do poprawy jakości naszego życia. Environmental Working Group to właśnie organizacja, która systematycznie bada różne produkty spożywcze trafiające do naszych koszyków sklepowych i domów. Stworzyła listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. To „brudna dwunastka” – warto ją poznać dla własnego dobra.
Każdy z nas podejmuje codziennie niekiedy trudną decyzję: co zjeść na obiad, jak skomponować posiłek, aby był zdrowy i smaczny? Chociaż wiele połączeń wydaje się oczywistych i stosujemy je na co dzień, niektóre z nich mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Źle dobrane składniki nie tylko utrudniają trawienie, ale również mogą utrudniać wchłanianie substancji odżywczych. Oto kilka kulinarnych pułapek, na które nagminnie wpadają Polacy.
Smakuje jak słonecznik, jest kremowy, aż rozpływa się w ustach. Z powodzeniem może zastąpić na talerzu – nudne już – ziemniaki, a jeśli chodzi o właściwości zdrowotne – z pewnością je przewyższa! Topinambur dostępny jest w wielu sklepach, czas więc wreszcie go odkryć.Skorzysta na tym nie tylko Twoje podniebienie, ale także zdrowie. Ma mnóstwo błonnika, w tym inuliny, która dba o dobry stan bakterii jelitowych, pomaga także w normalizowaniu glikemii poposiłkowej i profilu lipidowego.
W krajach rozwiniętych nowotwory należą do głównych przyczyn przedwczesnych zgonów. Coraz większe znaczenie zyskuje więc profilaktyka, w której istotną rolę odgrywa dieta. Badania wykazują, że żywność roślinna, szczególnie warzywa krzyżowe, może skutecznie chronić przed rozwojem wielu typów raka. Ich regularne spożywanie wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka piersi, jelita grubego i płuc.
Podstawą zdrowego odżywiania powinny być świeże warzywa i owoce. Dietetycy podkreślają, że są one niezwykle istotnym elementem diety. Jednak kupno naprawdę zdrowych warzyw to czasem sprawa nierealna. Przekonujemy się o tym systematycznie.Fundacja Pro-Test przebadała paprykę z najpopularniejszych dyskontów. Niestety, wykryto pozostałości pestycydów, które nie mają ze zdrowiem nic wspólnego...
Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie kuchnię. Jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, podkreśla smak, nadaje wyjątkowego aromatu. Ponadto, od wieków cenimy sobie jego lecznicze właściwości. Bez niego domowa mikstura na przeziębienie nie ma sensu!W sklepach spożywczych i warzywniakach można jednak znaleźć także taką jego wersję, która ma nie tylko marny smak, ale i bardzo wątpliwe wartości odżywcze. Nie brakuje w niej pestycydów i innej szkodliwej dla nas chemii.
Do jajecznicy i do sałatki, do obiadu i na kanapki… cebula należy do najchętniej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Niestety nie każdy wie, że – i kiedy – aromatyczna cebula nie nadaje się już do jedzenia. Sprawdź, jak rozpoznać toksyczną cebulę i jak uniknąć zagrożeń.Cebula jest bardzo zdrowa – zawiera wiele cennych składników, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Pomaga regulować poziom cukru we krwi i ma właściwości antybakteryjne. Niestety zdarza się, że jedząc cebule, narażamy na szwank swoje zdrowie.
Mit o tym, że ziemniaki tuczą, już dawno został obalony. Ponadto okazuje się, że to nie tylko bardzo smaczny dodatek do obiadu, ale też niezwykle zdrowy. Jeśli będziemy jeść ziemniaki w ten sposób, to zadziałają one niczym balsam na jelita.
Polacy stają się bardziej otwarci na eksperymenty w kuchni. Szukają zdrowszych alternatyw dań kuchni polskiej. Doskonałym pomysłem na obiad jest więc danie z warzywa, które wzmacnia kości i jest bardzo zdrowe. Kotlety, które można z niego przygotować są obłędnie pyszne i przypominają dobrze znane nam schabowe.
Warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. Dostarczają organizmowi nie tylko witamin, ale także błonnika; dzięki temu zapewniają nam dobrą odporność i zdrowie, a jednocześnie ułatwiają trawienie. Jednak nie wszystkie warzywa są sobie równe pod względem właściwości zdrowotnych. Niektóre z nich mogą być dla nas wręcz niebezpieczne.
Mówi się, że niektóre połączenia są szkodliwe. Od lat żywe pozostaje przekonanie, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem. Ile jest w tym prawdy i czy rzeczywiście ryzykujemy, jeśli zajadamy się oba warzywami jednocześnie? Ekspertki stawiają sprawę jasno.
Wiele naturalnych produktów wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Warzywa i owoce, które posiadają najwięcej takich związków, powinny jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie. Wśród nich zdecydowanie wyróżnia się pewien produkt, który można dodać do większości dań, jest wyjątkowo aromatyczny i pożywny. Jego właściwości sprawiają, że chroni przed rakiem żołądka niczym tarcza.
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Są dla nas kluczowym źródłem witamin, minerałów i błonnika, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich regularne spożywanie pomaga wzmocnić odporność, poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wielu chorób, ale jak się okazuje – nie zawsze.Dla utrzymania dobrej kondycji i zdrowia zaleca się spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, najlepiej podzielonych na 5 porcji. Warzywa powinny stanowić większą część spożywanych przez nas produktów roślinnych, a owoce ok. ¼ całkowitej ilości. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, wspierając zdrowie i odporność.
Rukola, roszponka, szpinak, albo miks różnych sałat, zapakowane w estetyczne torebki lub plastikowe pojemniki, to bardzo wygodne rozwiązanie. W takiej formie dostępne są w sklepach i często po nie sięgamy, tym bardziej że są już umyte i gotowe do spożycia.W domu wystarczy wysypać je do miski i skomponować sałatkę. Czyż to nie wspaniałe? Jak się okazuje – niezupełnie. W tak zapakowanych warzywach mogą kryć się groźne dla zdrowia toksyny.
Wielu konsumentów ceni sobie działy z bio warzywami i owocami w popularnych sieciach, ponieważ w stosunkowa niskiej cenie można kupić coś zdrowego. A przynajmniej tak powinno być. Jak jednak wykazują testy, nawet w ekologicznych warzywach i owocach znajdują się pestycydy. Takie badania systematycznie przeprowadza fundacja Pro-Test. Ostatnio w tych, podobno, najzdrowszych jabłkach z Lidla i szpinaku z Biedronki, znaleziono szkodliwe substancje.
Słyną ze swych prozdrowotnych właściwości. Dlatego szokujące mogą się wydawać najnowsze odkrycia, zgodnie z którymi warzywa takie, jak czosnek czy cebula, mogą sprzyjać chorobom układu krążenia. Zawierają one związki siarki mogące sprzyjać powstawaniu szkodliwych tłuszczy trans i tu tkwi cały problem. Tłuszcze trans to główni winowajcy jeśli chodzi o nadwagę i otyłość, podnoszą poziom „złego” cholesterolu, powodują cukrzycę i miażdżyce, oraz są przyczyną udarów mózgu i chorób nowotworowych.
Często widujemy go na straganach i w warzywniakach, ale, tak naprawdę, mało kto po niego sięga. Co to właściwie jest? Co z tym można zrobić? Okazuje się, że bardzo wiele, a w dodatku z ogromną korzyścią – zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia naszego organizmu.Fenkuł, bo o nim mowa, to niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera szereg dobroczynnych substancji, pomaga na kaszel, bóle głowy, wspiera odporność i dba o nasze serce. A to nie koniec jego możliwości!
Por to warzywo dobrze znane w polskiej kuchni. Dodajemy go do wielu dań, nie wiedząc, jak jest zdrowy. Niskokaloryczny, pełen błonnika i cennych przeciwutleniaczy, wspiera metabolizm, poprawia trawienie i... pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Jesienią królowa może być tylko jedna – to dynia. Choć w kuchni z pewnością o tej porze roku rządzi, warto, by wykorzystać także jej właściwości prozdrowotne. A dynia to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które wspomagają naszą odporność, zwłaszcza teraz, gdy infekcje atakują z każdej strony.Kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia, często sięgamy po domowe sposoby, które w wielu przypadkach potrafią zdziałać cuda. Jeśli jeszcze nie znasz mikstury z dyni, która nie tylko łagodzi kaszel, ale również wspiera nasz organizm w walce z infekcjami, czas to nadrobić!
Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, tymczasem... wiele z nich wcale nie jest dla nas zdrowych i bezpiecznych. Coraz częściej zwraca się uwagę na problem nadmiernego użycia pestycydów, które pozostają na powierzchni tych produktów i mogą negatywnie wpływać na zdrowie człowieka. Niedawno opublikowano raport, z którego wynika, że na niektóre warzywa i owoce powinniśmy szczególnie uważać. Wiele z nich jest bardzo zanieczyszczonych.
Ziemniaki są podstawowym składnikiem wielu polskich potraw. Zupy, zapiekanki czy kluski – nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu, przynajmniej kilka razy w tygodniu. Często gotujemy nawet więcej, by odgrzać danie następnego dnia. Ale to niezbyt dobry pomysł.Ponowne podgrzewanie ziemniaków może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Wbrew powszechnym przekonaniom, nawet krótki pobyt w lodówce nie gwarantuje bezpieczeństwa. Dlaczego odgrzewane ziemniaki to ryzyko? Wyjaśniamy.
To warzywo wzbudza mieszane uczucia. Ma charakterystyczny, gorzkawy smak, który sprawia, że jedni je uwielbiają, podczas gdy inni omijają szerokim łukiem. Cykoria jest popularna w kuchni francuskiej i belgijskiej, gdzie często wykorzystuje się ją w sałatkach, zapiekankach czy jako dodatek do mięs. Choć w Polsce nie jest tak powszechnie używana, jej wartości odżywcze i wyjątkowe właściwości zdrowotne sprawiają, że warto ją włączyć do codziennej diety. Dla wielu osób, które poszukują nowych smaków i zdrowszych alternatyw, cykoria może stać się interesującym odkryciem.
Wystarczy kilka składników i prosty blender, by zadbać o swoje zdrowie. W dodatku – niewielkim kosztem. Mowa o koktajlu warzywno-owocowym, soczyście zielonym i naprawdę pysznym. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie moment.Ten koktajl jest pełen witamin i antyoksydantów, a także błonnika, tak ważnego dla kondycji naszych jelit. A nie od dziś wiadomo, że zdrowie zaczyna się właśnie w jelitach. To od nich, w dużej mierze zależy przecież nasza odporność.
Niemal każde warzywo i owoc dostępne w sklepach czy na osiedlowych bazarkach posiada pestycydy. Jak się okazuje, samo mycie owoców czy warzyw nie wystarczy, by całkowicie usunąć z nich potencjalnie szkodliwe pestycydy.Chińscy naukowcy postanowili opracować nową metodę wykrywania śladowych ilości tych substancji. Może ona pomóc w lepszej ochronie zdrowia ludzi. O jaką metodę chodzi?
Sezon na bób trwa, warto więc po niego sięgać. Jest pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Bób to bogactwo minerałów, np. żelaza, cynku i magnezu, a także witamin, zwłaszcza z grupy B. Działa przeciwanemicznie, a także pełni znaczącą rolę w prewencji chorób neurodegeneracyjnych.Choć stragany w warzywniakach zachęcają do kupna bobu, jest pewna grupa osób, które powinny unikać tej pokusy, i to wcale nie taka mała. Sprawdź, czy do niej należysz.
Sałata to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Robimy z niej sałatki, kładziemy na kanapki, podajemy ze śmietaną – pomysłów na sałatę jest mnóstwo. Niestety często nie wiemy, która sałata jest najzdrowsza, wybierając tę, która ma niewiele składników odżywczych i witamin.