Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Warzywa - Pacjenci

Warzywa - Pacjenci

Warzywa

Nigdy nie przechowuj tak ogórków. Psują się dwa razy szybciej
30.07.2025 05:45 Nigdy nie przechowuj tak ogórków. Psują się dwa razy szybciej

Sezon na ogórki w pełni. Wielu z nas przygotowuje już smakołyki w słoikach, zajadamy się też tymi w świeżej wersji. Jednak większość z nas ma problem z przechowywaniem ogórków. Robimy to źle i sprawiamy, że psują się błyskawicznie. Podpowiadamy, jakie błędu nie popełniać przy przechowywaniu ogórków. Nie przechowuj ogórków w lodówce, zwłaszcza przy tylnej ściance – niska temperatura powoduje, że szybko tracą świeżość,Unikaj trzymania ogórków obok tych owoców i warzyw – wydzielany przez nie etylen przyspiesza psucie,Najlepiej przechowywać ogórki w suchym, zamkniętym pojemniku poza lodówką – np. w szafce lub na blacie.

Tego nie łącz z rybą!
23.07.2025 11:11 Tego nie łącz z rybami. Tylko ci zaszkodzi

Są pewne połączenia zakazane, bo choć smakują razem wybornie, to jednak zdrowe nie są. Mowa o połączeniu ryby z niektórymi warzywami. Sprawdź, czego nie jeść do obiadu z rybą. 

Zapomniane warzywo
11.07.2025 11:08 Nasi dziadkowie się nią zajadali, a my o niej zapomnieliśmy. Wspiera wątrobę i reguluje ciśnienie

Lekko pikantna i gorzkawa, idealna do serów, sałatek i dań na gorąco. Dawniej – niezbędna w każdej kuchni; dziś – niemal zapomniana. Czas przypomnieć warzywo, które jeszcze pół wieku temu nie bez powodu było hitem na polskich stołach. Liczne właściwości zdrowotne uzupełniają niebanalny smak.Cykoria to bogate w inulinę warzywo wspierające zdrowie jelit, metabolizm i układ odpornościowy Związki gorzkie zawarte w cykorii wspomagają pracę wątroby, obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwzapalne Cykoria sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i na ciepło – np. zapiekana z serem pleśniowym i orzechami

Idealne strączki istnieją
09.07.2025 11:15 Chroni serce i wspiera odchudzanie. To niekwestionowany król strączków

Choć często kojarzy się z latem i dzieciństwem, bób to znacznie więcej niż sezonowa przekąska. Ta niepozorna roślina strączkowa ma ogromny potencjał zdrowotny – od wspomagania pracy serca po wsparcie w walce z nadprogramowymi kilogramami. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.Jak bób wspiera układ sercowo-naczyniowy? Idealny posiłek na diecie Naturalne wsparcie odporności Pełnowartościowe danie i zdrowy dodatek

obiad
03.07.2025 07:00 Zapycha żyły, wykańcza serce. To nasz letni przysmak

Pyszne i zdrowe warzywa sezonowe można tak łatwo popsuć! Wystarczy jeden, uwielbiany przez Polaków dodatek. Jest wprost zabójczy dla naszego serca. To mieszanina węglowodanów prostych i tłuszczu. Zdecydowanie zbyt często trafia na nasze talerze! Czas otworzyć oczy na to, co serwujemy sobie i naszym dzieciom.Bułka tarta z masłem to bomba kaloryczna i zagrożenie dla serca Najczęściej zawiera konserwanty, utwardzone tłuszcze i niezdrowe dodatki Można ją łatwo zastąpić domową, zdrową alternatywą – np. z siemienia lnianego i orzechów

Ostrożnie z nowalijkami
23.06.2025 09:28 Uważaj na „młode ziemniaki”. Sklepy oszukują, a klienci chorują

W sklepach osiedlowych i na stoiskach warzywnych w dyskontach spożywczych pojawiły się już młode ziemniaki. Niestety nie wszystkie opisane tak ziemniaki to prawdziwe, polskie nowalijki. Jak nie dać się nabrać? Jak uniknąć rozczarowań przykrych dla podniebienia i niebezpiecznych dla zdrowia?• Prawdziwe młode ziemniaki mają cienką, łatwo schodzącą skórkę, świeży zapach i delikatny smak.• Solanina to toksyna obecna w ziemniakach, której stężenie rośnie w starych, źle przechowywanych lub zielonych bulwach.• Zawsze sprawdzaj pochodzenie ziemniaków — te sprzedawane luzem mogą pochodzić z importu i być traktowane konserwantami.

czarny czosnek
16.06.2025 13:54 Mocarz, który regeneruje zmęczoną imprezami wątrobę. Miej zawsze pod ręką

Żyjąc w pośpiechu często zapominamy, jak ważną rolę odgrywa wątroba – organ odpowiedzialny za filtrowanie toksyn, metabolizm tłuszczów i wiele procesów, bez których nie da się żyć. Gdy zaczyna szwankować, skutki mogą być poważne. Na szczęście natura oferuje składnik, który może wspomóc jej regenerację i ochronę – czarny czosnek. Coraz częściej uznawany za "superfood”, może być wsparciem dla osób z obciążoną, uszkodzoną alkoholem lub stłuszczoną wątrobą. Sprawdź, dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką.Nawet 25 proc. Polaków cierpi na stłuszczenie wątrobyOprócz leczenia pomóc może zdrowa dieta i unikanie alkoholuCzarny czosnek zawiera substancje regenerujące wątrobę 

fasolka szparagowa
11.06.2025 09:29 Fasolka szparagowa – kto nie może jej jeść? Lista chorób jest długa

Fasolka szparagowa to smaczne warzywo bogate w błonnik, witaminy i minerały. I chociaż właśnie zaczął się na nią sezon, nie wszyscy mogą ją jeść z czystym sumieniem. Istnieje wiele chorób, przy których fasolka może zaszkodzić – niekiedy poważnie. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać. Niektóre osoby mogą mieć uczulenie na fasolkę szparagowąPrzy chorobach układu pokarmowego należy zachować ostrożnośćFasolka niewskazana przy diecie lekkostrawnej

czarna soczewica
08.06.2025 08:34 "Kawior dla ubogich", który wzmacnia serce i pomaga schudnąć. Kosztuje grosze, a smakuje wybornie

Kiedyś uchodziła za jedzenie dla biedoty, dziś wraca na salony – i to z przytupem. Na talerzach dietetyków, lekarzy i kucharzy zyskała miano "kawioru dla ubogich", bo choć tania i łatwo dostępna, zachwyca bogactwem składników odżywczych i wyśmienitym smakiem. Wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie i wzmacnia serce. Sprawdź, dlaczego warto włączyć soczewicę do swojej diety, która odmiana jest najzdrowsza i kto powinien jej unikać.

To warzywo wymiata złogi z jelit
14.05.2025 21:46 To warzywo wymiata złogi z jelit jak miotła. Działa cuda

Choroby związane z niedrożnością jelit to coraz częstsza przypadłość Polaków, nie wspominając już o zaparciach, które potrafią uprzykrzyć życie, a zdarzają się bardzo często. Niezdrowe, przetworzone jedzenie, cukry proste i spore ilości mięsa, mamy głównych winowajców. Taka dieta sprawia, że w jelitach odkładają się resztki jedzenia, które czasem zaczynają gnić. To z kolei prowadzi to nieprzyjemnych konsekwencji. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że jedno z naszych rodzimych warzyw działa cuda. Jak wykorzystać je w codziennej diecie?

warzywa i owoce
07.05.2025 09:48 Tych warzyw i owoców lepiej unikać. To "brudna dwunastka" - mają najwięcej pestycydów

Świadomość konsumentów rośnie. Wiemy, że to, co jemy, przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Chcemy sięgać po produkty, które nie tylko smakują, ale także przyczyniają się do poprawy jakości naszego życia. Environmental Working Group to właśnie organizacja, która systematycznie bada różne produkty spożywcze trafiające do naszych koszyków sklepowych i domów. Stworzyła listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. To „brudna dwunastka” – warto ją poznać dla własnego dobra.

obiad, ziemniaki z kotletem i pomidorami
30.04.2025 14:54 Polacy jedzą jak szaleni. Nie łącz tych składników, bo będą fermentować w jelitach

Każdy z nas podejmuje codziennie niekiedy trudną decyzję: co zjeść na obiad, jak skomponować posiłek, aby był zdrowy i smaczny? Chociaż wiele połączeń wydaje się oczywistych i stosujemy je na co dzień, niektóre z nich mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Źle dobrane składniki nie tylko utrudniają trawienie, ale również mogą utrudniać wchłanianie substancji odżywczych. Oto kilka kulinarnych pułapek, na które nagminnie wpadają Polacy.

topinambur
29.04.2025 07:00 Topinambur – świetny na jelita i dla cukrzyków. Zapomniana roślina zastępuje ziemniaki

Smakuje jak słonecznik, jest kremowy, aż rozpływa się w ustach. Z powodzeniem może zastąpić na talerzu – nudne już – ziemniaki, a jeśli chodzi o właściwości zdrowotne – z pewnością je przewyższa! Topinambur dostępny jest w wielu sklepach, czas więc wreszcie go odkryć.Skorzysta na tym nie tylko Twoje podniebienie, ale także zdrowie. Ma mnóstwo błonnika, w tym  inuliny, która dba o dobry stan bakterii jelitowych, pomaga także w normalizowaniu glikemii poposiłkowej i profilu lipidowego.

Jest pyszna i chroni przed rakiem
12.04.2025 07:55 Jedz przynajmniej raz w tygodniu. Działa jak tarcza na raka

W krajach rozwiniętych nowotwory należą do głównych przyczyn przedwczesnych zgonów. Coraz większe znaczenie zyskuje więc profilaktyka, w której istotną rolę odgrywa dieta. Badania wykazują, że żywność roślinna, szczególnie warzywa krzyżowe, może skutecznie chronić przed rozwojem wielu typów raka. Ich regularne spożywanie wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka piersi, jelita grubego i płuc.

pestycydy w papryce
19.03.2025 20:19 Znów pestycydy w warzywach. Przebadali paprykę z Lidla i Biedronki

Podstawą zdrowego odżywiania powinny być świeże warzywa i owoce. Dietetycy podkreślają, że są one niezwykle istotnym elementem diety. Jednak kupno naprawdę zdrowych warzyw to czasem sprawa nierealna. Przekonujemy się o tym systematycznie.Fundacja Pro-Test przebadała paprykę z najpopularniejszych dyskontów. Niestety, wykryto pozostałości pestycydów, które nie mają ze zdrowiem nic wspólnego...

Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność
17.03.2025 12:53 Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność

Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

chiński czosnek - toksyczny
07.03.2025 13:22 Toksyczna chemia, pleśnie i grzyby. To najgorszy czosnek

Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie kuchnię. Jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, podkreśla smak, nadaje wyjątkowego aromatu. Ponadto, od wieków cenimy sobie jego lecznicze właściwości. Bez niego domowa mikstura na przeziębienie nie ma sensu!W sklepach spożywczych i warzywniakach można jednak znaleźć także taką jego wersję, która ma nie tylko marny smak, ale i bardzo wątpliwe wartości odżywcze. Nie brakuje w niej pestycydów i innej szkodliwej dla nas chemii. 

Toksyczna cebula
26.02.2025 14:36 Taka cebula jest toksyczna. Pod żadnym pozorem jej nie jedz!

Do jajecznicy i do sałatki, do obiadu i na kanapki… cebula należy do najchętniej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Niestety nie każdy wie, że – i kiedy – aromatyczna cebula nie nadaje się już do jedzenia. Sprawdź, jak rozpoznać toksyczną cebulę i jak uniknąć zagrożeń.Cebula jest bardzo zdrowa – zawiera wiele cennych składników, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Pomaga regulować poziom cukru we krwi i ma właściwości antybakteryjne. Niestety zdarza się, że jedząc cebule, narażamy na szwank swoje zdrowie. 

Te ziemniaki to balsam na jelita. Dietetyk radzi, by jeść je każdego dnia
23.02.2025 08:00 Te ziemniaki to balsam na jelita. Dietetyk radzi, by jeść je w ten sposób

Mit o tym, że ziemniaki tuczą, już dawno został obalony. Ponadto okazuje się, że to nie tylko bardzo smaczny dodatek do obiadu, ale też niezwykle zdrowy. Jeśli będziemy jeść ziemniaki w ten sposób, to zadziałają one niczym balsam na jelita. 

To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety
20.02.2025 08:39 To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety

Polacy stają się bardziej otwarci na eksperymenty w kuchni. Szukają zdrowszych alternatyw dań kuchni polskiej. Doskonałym pomysłem na obiad jest więc danie z warzywa, które wzmacnia kości i jest bardzo zdrowe. Kotlety, które można z niego przygotować są obłędnie pyszne i przypominają dobrze znane nam schabowe. 

To najgorsze warzywo
11.02.2025 13:04 Lekarka mówi wprost: To najgorsze warzywo jakie można jeść. Polacy je uwielbiają

Warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. Dostarczają organizmowi nie tylko witamin, ale także błonnika; dzięki temu zapewniają nam dobrą odporność i zdrowie, a jednocześnie ułatwiają trawienie. Jednak nie wszystkie warzywa są sobie równe pod względem właściwości zdrowotnych. Niektóre z nich mogą być dla nas wręcz niebezpieczne.

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki mówią wprost
10.02.2025 08:28 Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki mówią wprost

Mówi się, że niektóre połączenia są szkodliwe. Od lat żywe pozostaje przekonanie, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem. Ile jest w tym prawdy i czy rzeczywiście ryzykujemy, jeśli zajadamy się oba warzywami jednocześnie? Ekspertki stawiają sprawę jasno.

warzywa
02.02.2025 08:49 To warzywo chroni przed rakiem żołądka jak tarcza. Warto jeść codziennie

Wiele naturalnych produktów wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Warzywa i owoce, które posiadają najwięcej takich związków, powinny jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie. Wśród nich zdecydowanie wyróżnia się pewien produkt, który można dodać do większości dań, jest wyjątkowo aromatyczny i pożywny. Jego właściwości sprawiają, że chroni przed rakiem żołądka niczym tarcza. 

Warzywa i owoce
29.01.2025 15:57 Zimą są toksyczne i zabijają odporność. Tych warzyw i owoców nie jedz

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Są dla nas kluczowym źródłem witamin, minerałów i błonnika, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich regularne spożywanie pomaga wzmocnić odporność, poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wielu chorób, ale jak się okazuje – nie zawsze.Dla utrzymania dobrej kondycji i zdrowia zaleca się spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, najlepiej podzielonych na 5 porcji. Warzywa powinny stanowić większą część spożywanych przez nas produktów roślinnych, a owoce ok. ¼ całkowitej ilości. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, wspierając zdrowie i odporność.

sałata gotowa do spożycia - bakterie
28.01.2025 10:09 Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia

Rukola, roszponka, szpinak, albo miks różnych sałat, zapakowane w estetyczne torebki lub plastikowe pojemniki, to bardzo wygodne rozwiązanie. W takiej formie dostępne są w sklepach i często po nie sięgamy, tym bardziej że są już umyte i gotowe do spożycia.W domu wystarczy wysypać je do miski i skomponować sałatkę. Czyż to nie wspaniałe? Jak się okazuje – niezupełnie. W tak zapakowanych warzywach mogą kryć się groźne dla zdrowia toksyny.

Owoce i warzywa w Lidlu - pestycydy
22.01.2025 10:45 Miały być bio, a znaleźli w nich pestycydy. Jak tu ufać Lidlowi czy Biedronce?

Wielu konsumentów ceni sobie działy z bio warzywami i owocami w popularnych sieciach, ponieważ w stosunkowa niskiej cenie można kupić coś zdrowego. A przynajmniej tak powinno być. Jak jednak wykazują testy, nawet w ekologicznych warzywach i owocach znajdują się pestycydy.  Takie badania systematycznie przeprowadza fundacja Pro-Test. Ostatnio w tych, podobno, najzdrowszych jabłkach z Lidla i szpinaku z Biedronki, znaleziono szkodliwe substancje.

Te warzywa zapychają żyły
10.01.2025 15:43 Te warzywa po ugotowaniu zapychają żyły. Nie jedz w ten sposób

Słyną ze swych prozdrowotnych właściwości. Dlatego szokujące mogą się wydawać najnowsze odkrycia, zgodnie z którymi warzywa takie, jak czosnek czy cebula, mogą sprzyjać chorobom układu krążenia. Zawierają one związki siarki mogące sprzyjać powstawaniu szkodliwych tłuszczy trans i tu tkwi cały problem. Tłuszcze trans to główni winowajcy jeśli chodzi o nadwagę i otyłość, podnoszą poziom „złego” cholesterolu, powodują cukrzycę i miażdżyce, oraz są przyczyną udarów mózgu i chorób nowotworowych. 

Fenkuł - właściwości i zastosowanie
09.01.2025 11:56 Obniża cholesterol, odchudza, chroni przed nowotworami. To warzywo powinno znaleźć się w twojej diecie

Często widujemy go na straganach i w warzywniakach, ale, tak naprawdę, mało kto po niego sięga. Co to właściwie jest? Co z tym można zrobić? Okazuje się, że bardzo wiele, a w dodatku z ogromną korzyścią – zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia naszego organizmu.Fenkuł, bo o nim mowa, to niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera szereg dobroczynnych substancji, pomaga na kaszel, bóle głowy, wspiera odporność i dba o nasze serce. A to nie koniec jego możliwości!

  • 1
  • 2