Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Warzywa - Pacjenci

Warzywa - Pacjenci

Warzywa

pestycydy w papryce
19.03.2025 20:19 Znów pestycydy w warzywach. Przebadali paprykę z Lidla i Biedronki

Podstawą zdrowego odżywiania powinny być świeże warzywa i owoce. Dietetycy podkreślają, że są one niezwykle istotnym elementem diety. Jednak kupno naprawdę zdrowych warzyw to czasem sprawa nierealna. Przekonujemy się o tym systematycznie.Fundacja Pro-Test przebadała paprykę z najpopularniejszych dyskontów. Niestety, wykryto pozostałości pestycydów, które nie mają ze zdrowiem nic wspólnego...

Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność
17.03.2025 12:53 Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność

Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

chiński czosnek - toksyczny
07.03.2025 13:22 Toksyczna chemia, pleśnie i grzyby. To najgorszy czosnek

Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie kuchnię. Jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, podkreśla smak, nadaje wyjątkowego aromatu. Ponadto, od wieków cenimy sobie jego lecznicze właściwości. Bez niego domowa mikstura na przeziębienie nie ma sensu!W sklepach spożywczych i warzywniakach można jednak znaleźć także taką jego wersję, która ma nie tylko marny smak, ale i bardzo wątpliwe wartości odżywcze. Nie brakuje w niej pestycydów i innej szkodliwej dla nas chemii. 

Toksyczna cebula
26.02.2025 14:36 Taka cebula jest toksyczna. Pod żadnym pozorem jej nie jedz!

Do jajecznicy i do sałatki, do obiadu i na kanapki… cebula należy do najchętniej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Niestety nie każdy wie, że – i kiedy – aromatyczna cebula nie nadaje się już do jedzenia. Sprawdź, jak rozpoznać toksyczną cebulę i jak uniknąć zagrożeń.Cebula jest bardzo zdrowa – zawiera wiele cennych składników, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Pomaga regulować poziom cukru we krwi i ma właściwości antybakteryjne. Niestety zdarza się, że jedząc cebule, narażamy na szwank swoje zdrowie. 

Te ziemniaki to balsam na jelita. Dietetyk radzi, by jeść je każdego dnia
23.02.2025 08:00 Te ziemniaki to balsam na jelita. Dietetyk radzi, by jeść je w ten sposób

Mit o tym, że ziemniaki tuczą, już dawno został obalony. Ponadto okazuje się, że to nie tylko bardzo smaczny dodatek do obiadu, ale też niezwykle zdrowy. Jeśli będziemy jeść ziemniaki w ten sposób, to zadziałają one niczym balsam na jelita. 

To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety
20.02.2025 08:39 To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety

Polacy stają się bardziej otwarci na eksperymenty w kuchni. Szukają zdrowszych alternatyw dań kuchni polskiej. Doskonałym pomysłem na obiad jest więc danie z warzywa, które wzmacnia kości i jest bardzo zdrowe. Kotlety, które można z niego przygotować są obłędnie pyszne i przypominają dobrze znane nam schabowe. 

To najgorsze warzywo
11.02.2025 13:04 Lekarka mówi wprost: To najgorsze warzywo jakie można jeść. Polacy je uwielbiają

Warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. Dostarczają organizmowi nie tylko witamin, ale także błonnika; dzięki temu zapewniają nam dobrą odporność i zdrowie, a jednocześnie ułatwiają trawienie. Jednak nie wszystkie warzywa są sobie równe pod względem właściwości zdrowotnych. Niektóre z nich mogą być dla nas wręcz niebezpieczne.

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki mówią wprost
10.02.2025 08:28 Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki mówią wprost

Mówi się, że niektóre połączenia są szkodliwe. Od lat żywe pozostaje przekonanie, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem. Ile jest w tym prawdy i czy rzeczywiście ryzykujemy, jeśli zajadamy się oba warzywami jednocześnie? Ekspertki stawiają sprawę jasno.

warzywa
02.02.2025 08:49 To warzywo chroni przed rakiem żołądka jak tarcza. Warto jeść codziennie

Wiele naturalnych produktów wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Warzywa i owoce, które posiadają najwięcej takich związków, powinny jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie. Wśród nich zdecydowanie wyróżnia się pewien produkt, który można dodać do większości dań, jest wyjątkowo aromatyczny i pożywny. Jego właściwości sprawiają, że chroni przed rakiem żołądka niczym tarcza. 

Warzywa i owoce
29.01.2025 15:57 Zimą są toksyczne i zabijają odporność. Tych warzyw i owoców nie jedz

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Są dla nas kluczowym źródłem witamin, minerałów i błonnika, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich regularne spożywanie pomaga wzmocnić odporność, poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wielu chorób, ale jak się okazuje – nie zawsze.Dla utrzymania dobrej kondycji i zdrowia zaleca się spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, najlepiej podzielonych na 5 porcji. Warzywa powinny stanowić większą część spożywanych przez nas produktów roślinnych, a owoce ok. ¼ całkowitej ilości. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, wspierając zdrowie i odporność.

sałata gotowa do spożycia - bakterie
28.01.2025 10:09 Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia

Rukola, roszponka, szpinak, albo miks różnych sałat, zapakowane w estetyczne torebki lub plastikowe pojemniki, to bardzo wygodne rozwiązanie. W takiej formie dostępne są w sklepach i często po nie sięgamy, tym bardziej że są już umyte i gotowe do spożycia.W domu wystarczy wysypać je do miski i skomponować sałatkę. Czyż to nie wspaniałe? Jak się okazuje – niezupełnie. W tak zapakowanych warzywach mogą kryć się groźne dla zdrowia toksyny.

Owoce i warzywa w Lidlu - pestycydy
22.01.2025 10:45 Miały być bio, a znaleźli w nich pestycydy. Jak tu ufać Lidlowi czy Biedronce?

Wielu konsumentów ceni sobie działy z bio warzywami i owocami w popularnych sieciach, ponieważ w stosunkowa niskiej cenie można kupić coś zdrowego. A przynajmniej tak powinno być. Jak jednak wykazują testy, nawet w ekologicznych warzywach i owocach znajdują się pestycydy.  Takie badania systematycznie przeprowadza fundacja Pro-Test. Ostatnio w tych, podobno, najzdrowszych jabłkach z Lidla i szpinaku z Biedronki, znaleziono szkodliwe substancje.

Te warzywa zapychają żyły
10.01.2025 15:43 Te warzywa po ugotowaniu zapychają żyły. Nie jedz w ten sposób

Słyną ze swych prozdrowotnych właściwości. Dlatego szokujące mogą się wydawać najnowsze odkrycia, zgodnie z którymi warzywa takie, jak czosnek czy cebula, mogą sprzyjać chorobom układu krążenia. Zawierają one związki siarki mogące sprzyjać powstawaniu szkodliwych tłuszczy trans i tu tkwi cały problem. Tłuszcze trans to główni winowajcy jeśli chodzi o nadwagę i otyłość, podnoszą poziom „złego” cholesterolu, powodują cukrzycę i miażdżyce, oraz są przyczyną udarów mózgu i chorób nowotworowych. 

Fenkuł - właściwości i zastosowanie
09.01.2025 11:56 Obniża cholesterol, odchudza, chroni przed nowotworami. To warzywo powinno znaleźć się w twojej diecie

Często widujemy go na straganach i w warzywniakach, ale, tak naprawdę, mało kto po niego sięga. Co to właściwie jest? Co z tym można zrobić? Okazuje się, że bardzo wiele, a w dodatku z ogromną korzyścią – zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia naszego organizmu.Fenkuł, bo o nim mowa, to niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera szereg dobroczynnych substancji, pomaga na kaszel, bóle głowy, wspiera odporność i dba o nasze serce. A to nie koniec jego możliwości!

Warzywniak
11.12.2024 12:32 To warzywo to witaminowa bomba. Zawiera związki sprzyjające redukcji masy ciała

Por to warzywo dobrze znane w polskiej kuchni. Dodajemy go do wielu dań, nie wiedząc, jak jest zdrowy. Niskokaloryczny, pełen błonnika i cennych przeciwutleniaczy, wspiera metabolizm, poprawia trawienie i... pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. 

Mikstura z dyni na przeziębienie
30.09.2024 05:55 Domowa mikstura z dyni. Idealna na kaszel i przeziębienie

Jesienią królowa może być tylko jedna – to dynia. Choć w kuchni z pewnością o tej porze roku rządzi, warto, by wykorzystać także jej właściwości prozdrowotne. A dynia to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które wspomagają naszą odporność, zwłaszcza teraz, gdy infekcje atakują z każdej strony.Kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia, często sięgamy po domowe sposoby, które w wielu przypadkach potrafią zdziałać cuda. Jeśli jeszcze nie znasz mikstury z dyni, która nie tylko łagodzi kaszel, ale również wspiera nasz organizm w walce z infekcjami, czas to nadrobić!

Warzywa i owoce zanieczyszczone pestycydami
29.09.2024 09:41 Lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców na świecie. Najnowszy raport

Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, tymczasem... wiele z nich wcale nie jest dla nas zdrowych i bezpiecznych. Coraz częściej zwraca się uwagę na problem nadmiernego użycia pestycydów, które pozostają na powierzchni tych produktów i mogą negatywnie wpływać na zdrowie człowieka. Niedawno opublikowano raport, z którego wynika, że na niektóre warzywa i owoce powinniśmy szczególnie uważać. Wiele z nich jest bardzo zanieczyszczonych.

Odgrzewane ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia.
27.09.2024 07:19 W takich ziemniakach aż roi się od bakterii. W większości polskich domów się to praktykuje

Ziemniaki są podstawowym składnikiem wielu polskich potraw. Zupy, zapiekanki czy kluski – nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu, przynajmniej kilka razy w tygodniu. Często gotujemy nawet więcej, by odgrzać danie następnego dnia. Ale to niezbyt dobry pomysł.Ponowne podgrzewanie ziemniaków może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Wbrew powszechnym przekonaniom, nawet krótki pobyt w lodówce nie gwarantuje bezpieczeństwa. Dlaczego odgrzewane ziemniaki to ryzyko? Wyjaśniamy.

Cykoria: właściwości i zastosowanie
02.09.2024 14:08 Zrób z niej sałatkę, zastąp nią chleb. Wątroba i nerki ci podziękują

To warzywo wzbudza mieszane uczucia. Ma charakterystyczny, gorzkawy smak, który sprawia, że jedni je uwielbiają, podczas gdy inni omijają szerokim łukiem. Cykoria jest popularna w kuchni francuskiej i belgijskiej, gdzie często wykorzystuje się ją w sałatkach, zapiekankach czy jako dodatek do mięs. Choć w Polsce nie jest tak powszechnie używana, jej wartości odżywcze i wyjątkowe właściwości zdrowotne sprawiają, że warto ją włączyć do codziennej diety. Dla wielu osób, które poszukują nowych smaków i zdrowszych alternatyw, cykoria może stać się interesującym odkryciem.

Zielony koktajl na odporność i zdrowie jelit
27.08.2024 07:54 Pij codziennie, a będziesz mieć zdrowe jelita i stalową odporność! Przepis na ten koktajl powinien znać każdy

Wystarczy kilka składników i prosty blender, by zadbać o swoje zdrowie. W dodatku – niewielkim kosztem. Mowa o koktajlu warzywno-owocowym, soczyście zielonym i naprawdę pysznym. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie moment.Ten koktajl jest pełen witamin i antyoksydantów, a także błonnika, tak ważnego dla kondycji naszych jelit. A nie od dziś wiadomo, że zdrowie zaczyna się właśnie w jelitach. To od nich, w dużej mierze zależy przecież nasza odporność.

pestycydy, owoce i warzywa
13.08.2024 09:42 Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw? Ta metoda jest skuteczna

Niemal każde warzywo i owoc dostępne w sklepach czy na osiedlowych bazarkach posiada pestycydy. Jak się okazuje, samo mycie owoców czy warzyw nie wystarczy, by całkowicie usunąć z nich potencjalnie szkodliwe pestycydy.Chińscy naukowcy postanowili opracować nową metodę wykrywania śladowych ilości tych substancji. Może ona pomóc w lepszej ochronie zdrowia ludzi. O jaką metodę chodzi?

Kto nie powinien jeść bobu?
04.08.2024 09:48 Te osoby nie mogą jeść bobu. Jest dla nich niebezpieczny

Sezon na bób trwa, warto więc po niego sięgać. Jest pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Bób to bogactwo minerałów, np. żelaza, cynku i magnezu, a także witamin, zwłaszcza z grupy B. Działa przeciwanemicznie, a także pełni znaczącą rolę w prewencji chorób neurodegeneracyjnych.Choć stragany w warzywniakach zachęcają do kupna bobu, jest pewna grupa osób, które powinny unikać tej pokusy, i to wcale nie taka mała. Sprawdź, czy do niej należysz.

Sałata, sklep, dział warzywny
25.07.2024 08:10 Białko, błonnik, żelazo... Która sałata jest najzdrowsza?

Sałata to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Robimy z niej sałatki, kładziemy na kanapki, podajemy ze śmietaną – pomysłów na sałatę jest mnóstwo. Niestety często nie wiemy, która sałata jest najzdrowsza, wybierając tę, która ma niewiele składników odżywczych i witamin. 

Leki, jedzenie
15.07.2024 09:51 Te produkty mogą wchodzić w interakcję z lekami przeciwkrzepliwymi. Czego nie powinieneś jeść?

Lekarze i dietetycy nieustannie przypominają, jak ważne jest jedzenie warzyw i owoców. Trzeba mieć jednak na uwadze fakt, iż niektóre z zielonych produktów mogą wpływać na działanie leków kardiologicznych.Jak się okazuje, część pacjentów kardiologicznych w związku z zagrożeniem zatorowo-zakrzepowym, m.in. w migotaniu przedsionków musi przyjmować leki o działaniu przeciwkrzepliwym. Dwie główne grupy leków doustnych o takim działaniu:  tzw. NOAC oraz antagonistów witaminy K ( VKA: Warfaryna i acenokumarol.

Szpinak
02.06.2024 17:59 Te produkty działają jak Ozempic. Hamują apetyt, dają uczucie sytości

Nieważne, czy chodzi o suplementy, nowatorskie diety, czy nowe, intensywne treningi, wydaje się, że każdy szuka magicznego środka na odchudzanie. I chociaż nie ma produktu, który zdziała cuda, to są takie, które jeśli zostaną uwzględnione jako część zdrowej diety opartej na deficycie kalorycznym, mogą dać Ci przewagę w kontrolowaniu głodu. Oto produkty, które zwiększając uczucie sytości, pomogą Ci w walce o wymarzoną sylwetkę. 

Fasolka szparagowa
28.05.2024 16:11 Fasolka szparagowa jest zdrowa, ale niektórym szkodzi. Kto nie może jej jeść?

Fasolkę szparagową mogą jeść prawie wszyscy. Wyjątek stanowią osoby z nadmiarem potasu oraz alergią na fasolkę szparagową lub nikiel. A czy fasolkę szparagową mogą jeść osoby na diecie lekkostrawnej albo z zespołem jelita drażliwego? Zostańcie z nami.

Zupa jarzynowa w białym półmisku
20.05.2024 10:05 To najzdrowsza zupa dla wątroby. Nasze babcie gotowały ją co niedzielę

Najlepsza zupa na chorą wątrobę to taka, która jest lekkostrawna i pełna witamin. To doskonałe propozycja nie tylko dla osób zmagających się z marskością wątroby lub jej stłuszczeniem, ale również dla wszystkich, którym zależy na zdrowym żywieniu.W diecie wątrobowej wskazane są warzywa i chude mięso. Można zapomnieć o tłustym rosole z "bąblami", ale jest pewna zupa, która świetnie go zastąpi. Chodzi o jarzynową z tradycyjnego przepisu, którą dawniej co niedzielę gotowały nasze babcie. Jak ją zrobić? 

Pomidory, pestycydy, dyskonty spożywcze
09.05.2024 13:06 Pestycydy w pomidorach z popularnych dyskontów. W których jest najwięcej chemii?

Były już badania owoców - jabłek pod kątem pestycydów w popularnych dyskontach spożywczych. Teraz przyszedł czas na warzywa, a konkretnie na pomidory. Fundacja Pro Test postanowiła sprawdzić pomidory, również te koktajlowe, z importu z czterech wielkich sieci handlowych. Mowa o sklepach Aldi, Auchan, Dino i Kaufland. W którym z popularnych dyskontów pestycydów w pomidorach było najwięcej?

  • 1
  • 2